RARĂ NEAGRĂ – Acest soi cu rădăcini adânci în istoria viticulturii, fiind descendent direct din vița sălbatică, rezultă într-un vin rebel, autentic național. Gustativ vinul rubiniu etalează arome de fructe roșii și tonuri florale așezate pe un fond subtil pământos. Aromele sale etalează note de fructe de pădure, agriș și piper alb. Este totodată un vin lejer și datorită acidităţii destul de ridicate, dar care ascunde subtil o tentă tonică și un postgust plin de personalitate.
Un soi vechi din regiune, care ar fi fost cultivat încă pe timpurile geto-dace în sud-estul României și în multe localități din Republica Moldova. Se spune chiar ca marele domnitor Ștefan cel Mare ar fi Preferat vinuril anume din acest soi. Rară Neagră a fost și printre primele soiuri incluse în catalogul soiurilor de plante ale Republicii Moldova, încă în anul 1946.
În popor mai este numită și Băbeasca neagră, Căldărușa, Serecsia, Crăcănată, etc. În România din anul 1950 s-a generalizat denumirea Băbească neagră, în Moldova – Rară neagră, iar în Ukraina și SUA acest soi poartă denumirea Sereksia/Sereksiya.
Soiul se cultivă în România, R. Moldova, Ucraina, Statele Unite ale Americii. Suprafața globală ocupată cu acest soi este de aproximativ 2300.0 ha. în Republica Moldova acest soi ocupă locul 4 între soiurile indigene după suprafață și constituie – 102.0 ha, inclusiv 24.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP. Soiul s-a aclimatizat foarte bine mai ales pe colinele însorite din sudul țării.
Vinurile obținute din soiul de struguri Rară neagră sunt vinuri legere, mai puțin extractive cu taninuri fine delicate, arome dominante de floare de măcieș, coacăză roșie, mure sălbatice. Datorită acidității ridicate Rară neagră se prestează pentru obținerea unor vinuri spumante roze și roșii, unice ca gust și aromă. Are o culoare relativ pală, gust de pomușoară picantă.