*Guest post pe www.vartely.md de Andrei Cibotaru, autorul blogului FineWine
Mulți au trecut cu vederea un record pe care l-a marcat Republica Moldova la Decanter World Wine Awards. Și mai puțini știu că, în spatele acestei realizări, pe lângă măiestrie și vinificator, stă… o ciupercă… numită în popor și “putregaiul nobil”.
Vinul Chardonnay dulce alb 2013 Chateau Vartely a fost premiat cu medalia de platină la Decanter, obținând 96 de puncte – primul vin din Republica Moldova care ia o notă atât de înaltă la una dintre cele mai mari competiții mondiale de vin. Altfel spus, vinul a obținut “excelent” la majoritatea categoriilor: limpiditate, aspect vizual, arome și gust.
“Ce vin fabulos! Un amestec de arome de măr copt, pere, pepene galben și o atingere ușoară de scorțișoară, urmată de o aciditate perfectă, delicioasă și răcoritoare în gust”, au menționat în descrierea vinului degustatorii de la Decanter. O notă extraordinară pentru un vin făcut din Chardonnay – e plină lumea de acest soi vinificat în zeci de ipostaze.
Tehnologia succesului nu a fost însă deloc simplă. Strugurii au fost culeși la maturitate deplină, lăsați în mod deliberat să fie afectați de o ciupercă –
Botrytis cinerea. Numit în popor și “putregaiul nobil” – este un mucegai care provoacă strugurii sa piardă aproape tot conținutul de apă. Astfel, zahărul devine mai concentrat, iar mucegaiul modifică aciditatea din interiorul strugurilor. Culesul are loc manual. Tehnologia presupune un risc asumat: pierzi toată recolta sau faci un vin emblematic, ceea ce într-un final, i-a reușit vinificatorului Chateau Vartely. Parafrazând o celebră vorbă rusă: nu bea vin bun cel ce nu riscă!
De altfel, Chardonnay dulce alb a înscris nu o dată, fiind unul dintre cele mai medaliate vinuri de la Chateau Vartely. Grand Gold la IWCB 2016 (România), Wine of The Show la Mundus Vini (Germania), Wine of The Show la Vintage Wine Festival (Marea Britanie) – sunt doar câteva medalii din liga “super grea”; la câte alte medalii a mai obținut – nu ne ajung degete la mâni de numărat.
Și voi risca să presupun că epopeea acestui vin nu se încheie aici. Chardonnay dulce alb are un potențial sporit de învechire la sticlă, de la 10 la 30 de ani, așa că probabil nici nu i-am cunoscut încă potențialul maxim de evoluție. Să vedem ce istorie va scrie în continuare!
Se bea rece (+8 +10 ℃), cu cașcavaluri nobile sau tarte, dar și mai bine – fără nimic. Acest vin merită descoperit de unul singur, așa cum au notat jurații de la Decanter: “un vin care, pur și simplu, te obligă să mai vrei o altă încercare”.