Tururi Vinicole & Degustări de vin
Turism & Special Events & Corporate Offers
Restaurant & Hotel

x
20 aprilie 2021

Chateau Vartely lansează colecția nouă de vinuri cu indicatie geografica protejata (IGP)

Distribuie prietenilor pe:

facebook twitter pinterest

Când natura, tradițiile si pasiunea oamenilor locului, fiecare în parte și toate la un loc rezonează puternic, rezultatul este întotdeauna unul strălucitor. Anume așa, grație acestor indispensabile vibrații  corelate prin muncă, scop comun și calitate, au fost și sunt create vinurile Château Vartely.

Astăzi, vinăria Château Vartely, unul din top producătorii de vinuri din Republica Moldova și printre primele companii care au început a produce vinuri cu Indicație Geografică Protejată, anunță despre reînoirea acestei gamei de vinuri cunoscute sub brandul Château Vartely IGP.

O colecție de 8 vinuri extraordinare, albe, roșii și rose, ce abia așteaptă să impresioneze. O gamă caracterizată prin particularităţi tipice și calitate superioară ce se deosebeşte de alte vinuri prin proaspețime atrăgătoare, culoare, dar și uşurință în servire. Provenind în mare parte din soiuri europene dar și autohtone – Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Pinot Grigio, Malbec, Syrah, Fetească Regală, aceste vinuri alcătuiesc cel mai așteptat și aromat buchet al primăverii. Luate împreună dar și separat ele reprezintă cea mai directă și mai savuroasă reflecție a locului, a pâmantului, a tradițiilor și pasiunii cu care omul s-a dedicat viței de vie și vinului. Este exact expresia a ceea ce noi vinificatorii numim – terroir. Terroir în pahar. Toate acele elemente (sol, clima, topografie si desigur amprenta vinificatorului) car fac acest vin  atît de diferit  față de alte vinuri de pe piață.

Indicație Geografică Protejată sau IGP reprezintă însemnul și recunoașterea acordată produselor doar  dacă acestea provin din anumite regiuni, au anumite calități și o legătură specifică, strâns legată cu locul de unde provin. Recunoașterea IGP permite astfel consumatorilor să aibă încredere și să distingă clar vinurile de calitate, caracteristicile lor unice legate de originea lor geografică, precum și de tehnicile și practicile tradiționale pe care le respectă.

Vinurile Château Vartely IGP sunt produse doar din soiuri pure, vinificate separat și provenite de pe propriile plantații de viță de vie, fapt ce pune în evidență caracterul fiecărui soi în parte cu influența puternică a terroir-ului zonei din care se trag. Podgoriile vinăriei au o suprafață totală de 260 de hectare, din totalul de 6400 ha acreditate IGP,  dintre ele 150 ha se află în Zona Codru iar celelalte 110 hectare în Zona Bugeacului, Valul lui Traian.

IGP Codru  cuprinde 17 raioane din centrul Moldovei un areal geografic favorabil cu clima blanda, precipitatii moderate, compoziția solului, precum și clima specifică regiunii crează condiții excelente de producere a vinurilor albe de calitate înaltă, precum și a vinurilor spumante excepționale.

Vinurile albe produse în regiunea Codru au o culoare galben-lamâie cu reflexe verzui, care la maturare devine galben-pai până la aurie. La nivel olfactiv, acestea se caracterizează prin prospețime, complex aromatic bine pronunțat, mineralitate accentuată, un buchet floral evidențiat și fructuos. Toate se amestecă într-un gust savuros, ce exprimă prospețimea fructelor de vară.

IGP Valul lui Traian – Arealul delimitat cuprinde 7 raioane din sud şi sud-vestul Moldovei favorabil pentru producerea vinului roşu şi a vinului licoros. Soluri bine aerate, uşoare, cu productivitate limitată. Clima asigură condiţii de maturare excepţională, cu influenţe ale Mării Negre şi masive de pădure a Dealului Tigheciului.

Dacă din regiunea Codru provin cele mai multe vinuri albe atunci în regiunea Valul lui Traian sunt vinuri și albe și roșii și rose. Vinurile albe sunt vioaie cu un buchet complex și elegant, caracterizat de finețea fructelor proaspete, cu gust fin și echilibrat.

Vinurile rose sunt de o culoare rose pal cu usoare nuanțe de zmeură și măcieș, buchet aromat accentuat de fructe proaspete cu note ușor minerale, gust fin, proaspăt și revigorant.

Vinurile roșii provenite din această regiune posedă o culoare mult mai profundă decât în alte regiuni, de la roșu-rodie până la roșu vișiniu; arome fructate și un gust bine așezat, catifelat acompaniat de un post gust persistent.

Această reîmprospătare a gamei de vinuri Château Vartely  IGP reprezintă o etapă importantă pentru vinăria noastră. Astfel, aducem pe piață un suflu nou pentru vinuri care deja se bucură de recunoastere. O nouă etichetă în colecția noastră de vinuri dar aceleași vinuri de calitate dovedită de a lungul timpului. O gamă întreagă de vinuri seci, de o calitate garantată desăvîrșită prin prosmetime și arome, care fără îndoială, vor continua să încânte  și să cucerească  inimile tuturor iubitorilor de vin. a declarat directorul companiei.